ZAŠTO ULAGATI U ZLATO/SREBRO?

Prilikom kupovine i prodaje investicionog zlata, fizička i pravna lica su oslobođena plaćanja poreza na dodatu vrednost. 

Fizička lica su oslobođena plaćanja poreza na kapitalnu dobit.

Kupovinu možete izvršiti putem maila ili telefonskim pozivom.

ili pozovite na besplatan telefonski broj 066 848 55 50

Otkup proizvoda od zlata

U poslovnicama Zlatarne Celje možete brzo, pouzdano i diskretno prodati svoje predmete od zlata. Omogućen vam je uvid u celokupan postupak vrednovanja i merenja vaših zlatnih predmeta. Procenu vrše naši prodavci sa dugogodnišnjim iskustvom, a merenje se vrši na vagama koje su baždarene. 

OBAVEŠTENJE / 08.07.2022

PRODAJNA I OTKUPNA CENA INVESTICIONOG ZLATA

Osvežavanje preko: s Berzanska cena 0,00 RSD/g

STATISTIKA

Kretanje prosečnih cena poluga i kovanica u RSD:

POSTUPAK OTKUPA I PRODAJE

 • ukoliko želite da dobijete predračun po trenutnoj ceni, pošaljite upit u toku našeg radnog vremena (pon - pet od 7.30 do 15.00), na e-mail zlato@zlatarnacelje.rs ili nas kontaktirajte putem telefona 066/8485550, a mi ćemo vam poslati predračun za traženu količinu putem e-pošte
 • dogovorimo se o pruzimanju;
 • u roku od 30 minuta šaljemo predračun; 
 • zbog promene cene, rok za plaćanje predračuna je 1 čas (ukoliko se, u međuvremenu, cena promeni, vaša cena ostaje ista, kao u momentu izdavanja predračuna);
 • za to vreme, potrebno je platiti predračun, a dokaz o uplati poslati na e-mail zlato@zlatarnacelje.rs, a ukoliko ne dostavite dokaz o uplati u predviđenom roku, predračun više ne važi i cena više nije fiksirana;
 • po prijemu potvrde o uplati, pločice se poručuju;
 • rok isporuke je do 4 sedmice;
 • u slučaju povećane potražnje za investicionim zlatom, rok isporuke se može produžiti (rok isporuke se može produžiti do 6 sedmica); 
 • o preuzimanju bićete obavešteni telefonom
 • prilikom preuzimanja, neophodno je da se legitimišete ličnim dokumentom; 
 • prodaju možete jednostavno izvršiti u okviru našeg radnog vremena (pon - pet od 9.00 do 15.30), po trenutno važećim otkupnim cenama; 
 • uslov za prodaju je da stranka fizički donese zlato, koje želi da proda; 
 • robu prvo pregledamo i proveravamo njeno poreklo; 
 • uplata se vrši na vaš tekući račun.

Kupovinu ili prodaju investicionog zlata možete izvršiti putem e-maila ili telefonskim pozivom.

Plaćanje investicionog zlata i investicionih kovanica moguće je samo po predračunu u banci ili putem elektronskog bankarstva.

Plaćanje platnim karticama nije moguće.

Nakon potvrde porudžbine od strane Zlatarne Celje, plaćanje naručenog artikla je obavezujuće i ne može odustati nijedna strana.

Prilikom kupovine investicionog zlata oslobođeni ste poreza na dodatu vrednost.

SPISAK PRODAVNICA

Prodavnice:

Izberi trgovino

UOPŠTENO O ZLATU

Zlato je u periodnom sistemu elemenata pod rednim brojem 79, hemijski simbol je Au, gustina 19,32 gr/cm3, temperatura topljenja je 1064,4 C, a temperatura ključanja je 2940 C. Godišnja svetska proizvodnja zlata je oko 2520 tona, a u poslednjih deset godina iskopano je približno 25.000 tona zlata. Najveća nalazišta su u Africi, SAD, Kanadi, Rusiji, Aljasci, Meksiku i Australiji. 

Čistoća zlata

Karat je jedinica čistoće zlata, a označava se udeo čistog zlata u 1000-tom delu legure. 999,9 hiljaditih delova (999,9/1000) označava 24-ro karatno zlato i to je čisto zlato, 917/1000 je 22-vo karatno zlato, koje ima 22 dela zlata i dva dela drugog metala, 750/1000 je 18-to karatno zlato, 585/1000 je 14-to karatno zlato, 333/1000 je 8-mo karatno zlato. 

Šta je investiciono zlato?

Definicija investicionog zlata (Zakon o porezu na dodatu vrednost, član 36b, ,,Sl. glasnik R Srbije", broj 84/04, 86/04 sa izmenama): a) zlato u obliku poluga ili pločica, težine prihvaćene na tržištu plemenitih metala, čistoće koja je jednaka ili veća od 995 hiljaditih delova (995/1000), nezavisno od toga da li je vrednost zlata izražena kroz hartije od vrednosti; b) zlatne kovanice, čistoće jednake ili veće od 900 hiljaditih delova (900/1000), kovane posle 1800. godine, koje jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla, a koje se prodaju po ceni koja ne prelazi više od 80% vrednosti zlata na svetskom tržištu sadržanog u kovanom novcu. Posebnost investicionog zlata je, da je u Srbiji, promet, kako prodaja, tako i otkup, oslobođen poreza na dodatu vrednost, tako da investitori ne plaćaju porez na dodatu vrednost. 

Investicione kovanice

Da bi kovanice bile u grupi investicionog zlata, moraju da ispune određene zahteve: - da budu na listi kovanica, koju svake godine objavljuje EU (Evropska komisija); - da su iskovane posle 1800.godine; - da jesu ili su bile sredstvo plaćanja u državi, koja ih je izdala; - da su najmanje čistoće zlata 900/1000; - da nemaju numizmatičku vrednost; - da prodajna cena ne prelazi 180% dnevne berzne cene zlata. Smatra se da investicione kovanice nemaju  numizmatičku vrednost, ali moraju da ispune sve gore navedene kriterijume. Nominalna vrednost, koja je navedena na kovanici, ne predstavlja njenu pravu vrednost. Prva zlatna investiciona kovanica bio je južnoafrički Krugerand, prvi put iskovan 1967.godine. Iskovan je s namerom da i običan građanin može da drži zlato, kao trajnu imovinu.  

Standard »GOOD DELIVERY«

Good Delivery je standard za kvalitet poluga od srebra i zlata, koje svaka kovnica mora da poštuje. LBMA periodučno proverava kvalitet proizvoda kovnica, koje se nalaze na listi Good Delivery. Osnovni uslovi, koje kovnica mora da ispuni su: mora da se bavi dobijanjem metala rafinacijom najmanje 3 godine; kovnica godišnje mora da preradi 10 tona zlata i 30 tona srebra; najmanja neto vrednost kovnice mora biti 10 miliona funti; kovnica mora dostaviti dokaze o vlasničkoj strukturi i spisak direktora; ukoliko je potrebno, dostaviti i bankarske garancije, npr. od centralne banke ili od poslovne banke u zemlji u kojoj kovnica posluje. Fizički, poluga Good Delivery mora da ispuni sledeće: minimalna težina Good Delivery poluge mora biti 350 troy unce (približno 10,9 kg), maksimalna 430 troy unce (približno 13,4 kg); čistoća zlata mora biti najmanje 995/1000; oznake na polugi: serijski broj, žig kovnice, čistoća zlata (ispisana četvorocifrenim brojem), godina proizvodnje (ispisano četvorocifrenim brojem); površina polige mora da bude bez udubljenja, vidljivih slojeva, znakova skupljanja ili drugih nedostataka. Važno je znati da se standard Good Delivery, odnosi samo na poluge težine 400 troy unce, (u ovom obliku ili težini centralne banke čuvaju svoje zlatne rezerve), ali ne i za manje poluge, i ako postoje kovnice koje su privilegovane i nalaze se na listi Good Delivery, te se njihove pločice prihvataju širom sveta bez dodatnih provera. Takođe, potrebno je znati da standard Good Delivery nije uslov da banka mora da otkupi pločicu. Da li će banka otkupiti pločicu zavisi od trenutne potrebe banke. Spisak proizvođača, koji poseduju Good Delivery standard je dostupna na linku www.lbma.org.uk/delivery/goldlist.

Investiciono zlato